Sari Sarkomaa

Kansainvälisen kissapäivän ajatuksia

  • Mersu ja minä.
    Mersu ja minä.

Kansainvälisenä kisapäivänä on hyvä muistuttaa eläinsuojelusta vastaavaa ministeri Leppää kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Tunnistusmerkinnän säätäminen velvoittavaksi olisi merkittävä askel lemmikkien paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Rekisteröinti ehkäisee pentutehtailua, lemmikkien laitonta maahantuontia, sekä helpottaa irrallaan tavattujen lemmikkien palauttamista omistajalleen. Uudistus on syytä tehdä osana eläinsuojelulain uudistamista, joka on määrä vihdoin viedä maaliin tällä eduskuntakaudella.

 

Lemmikkieläimen heitteille jättö on laiton ja rangaistava teko, mutta kissojen kohdalla syyllisiä saadaan todella harvoin vastuuseen. Tämä johtuu siitä, että ilman tunnistusmerkintää kissaa on käytännössä mahdotonta yhdistää sen omistajaan.

 

Maa- ja metsätalousministeriön alkuvuodesta valmistuneen selvityksen mukaanrekisteri koirille tullaan perustamaan ja koirien rekisteröinti tulee pakolliseksi vuonna 2022. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä löytöeläimistä kissat ovat heikoimmassa asemassa. Tärkeä tavoitteeni on ollut, että tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee pakolliseksi myös kissojen osalta.

 

Vuosittain noin 10 000 kissaa toimitetaan löytöeläiminä löytöeläintaloille. Näistä valitettavasti vain harva löytää takaisin omistajansa luo. Nämä eläimet sijoitetaan uuteen kotiin tai joudutaan lopettamaan.

 

SEY:n tuoreimman tutkimuksen mukaan löytöeläimistä koirista 91 % haettiin takaisin kotiin, kun taas kissoista 26 % palautui alkuperäiselle omistajalle.Löytökissoista lähes joka viides päätyi lopetettavaksi, kun koirista noin 0,7 % jouduttiin lopettamaan. Kissat ovat myös rekisteriinsä ansainneet. 

Ongelmallista kissojen vapaana kulkeminen ei ole pelkästään kissojen oman turvallisuuden vuoksi mutta myös luonnon monimuotoisuuden kannalta luonnonvaraisten eläinten pesimäaikaan. Luonnonvaraisten eläinten pesimärauha turvataan koirien ja kissojen kiinnipitämisellä erityisesti kiinnipitoaikana. On huomion arvoista, että vapaana olevat kissat ja koirat saattavat tappaa myös uhanalaisia eläinlajeja.

 

Kuvassa oleva kissa on nimeltään Mersu. Mersun tapasin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn löytyeläintalossa. Pian tämän jälkeen Mersu löysi oman uuden ja onnellisen kodin. Tänään on syytä kiittää Hesyn väkeä kissamaisen hyvästä työstä kaikkien kattien ja muiden eläinten parhaaksi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kissoille tällainen pohjoinen maa on vaativa asuinpaikka. Toivottavasti kissarekisteri saadaan tehtyä ja myös sirutus kaikille kissoille. Kissat ovat luonteeltaan kaksitahoisia: ne tykkää kodin turvasta ja samaan aikaa myös vapaudesta. Varmaan ne mielessään tasapainottelevat näiden kahden asian välillä.

Oma kissani on tottunut olemaan parvekkeella, mutta sitä ei voi vahtimatta jättää paria minuuttia pitemmäksi aikaa. Se näyttää suunnittelevan kaiteelle hyppäämistä, vaikka viihtyy hyvin kotona.

Tämän blogin suosituimmat